Memahami Menyembuhkan Anda Untuk Jangkitan Yis

Memahami Menyembuhkan Anda Untuk Jangkitan Yis

Jangkitan yis adalah penyakit biasa: 75% daripada semua wanita akan mempunyai satu jangkitan dalam masa hidup mereka, dan 45% lagi dari orang-orang akan mempunyai dua atau lebih. Jangan membuat kesilapan yang ia menjadi masalah biasa, bagaimanapun, sebagai alasan untuk menangguhkan atau tidak mendapatkan rawatan.

Jangkitan yis membawa beberapa gejala: gatal, kesakitan, kemerahan, dan sering terdapat bau yis-suka dan tidak menyenangkan pelepasan masa ini. Sesiapa yang mempunyai jangkitan yis akan memberitahu anda betapa menyakitkan dan mengganggu kehidupan mereka ia benar-benar boleh! Mujurlah, terdapat beberapa penawar yang kita akan meneroka di bawah.

Mungkin jenis yang paling biasa ubat untuk jangkitan yis datang dalam bentuk krim atau salap. Beberapa yang anda akan dapati di pasaran adalah butoconazole (Femstat 3), Mikonazol (Monistat), dan terconazole (Terazol 3). Ini adalah yang paling popular kerana ia digunakan secara meluas untuk merawat beberapa jangkitan yis yang berbeza.

Terdapat juga tablet faraj yang terdapat di pasaran yang ramai wanita lebih suka kerana mereka adalah jauh lebih kemas daripada salap dan krim. Beberapa pilihan yang lebih popular yang boleh didapati adalah clotrimazol (Lotrimin atau Mycelex), Mikonazol (Monistat), dan nystatin (Mycostatin).

Pil oral juga boleh didapati melalui preskripsi. Yang paling biasa diberikan pil jangkitan yis adalah fluconazole (Diflucan).

Adakah anda tahu bahawa terdapat juga beberapa ubat semula jadi untuk jangkitan yis? Jika anda agak kerap mengalami jangkitan yis, rawatan pertama anda mungkin ingin menerokai adalah yogurt. Yogurt mengandungi probiotik yang membantu membunuh kulat tidak sihat yang menyebabkan jangkitan yis anda. Yogurt juga boleh digunakan secara langsung pada jangkitan yis, terutama jika pesakit mempunyai "thrush" (jangkitan yis lisan). Jika anda bukan penggemar yogurt, melihat ke dalam mencari tempat pil probiotik dan menambah kepada diet anda.

Jika anda sedang mencari untuk membunuh jangkitan yis, anda juga mungkin mahu mula memasak dengan lebih bawang putih. Bawang putih adalah antibiotik semula jadi, dan juga telah bekerja dengan baik dalam berkesan membunuh jangkitan yis. Sesetengah wanita juga akan mengambil cengkih dan masukkannya ke dalam faraj mereka setiap beberapa jam sebagai ubat yang dapat bertindak pantas. Ada juga yang akan makan cengkih yang sepenuhnya setiap hari! Jika anda memilih untuk melakukan ini, hanya pastikan anda mengikut ia dengan pudina.

Penawar semula jadi lain yang anda mungkin mahu melihat ke dalam adalah: asid yg berkenaan dgn boraks, minyak biji anggur, minyak pokok teh, dan cuka epal cider.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar